Coumadin - Diyet Etkileşimi

Kalp kapağı protezi gibi yabancı maddelerle karşılaşan ya da toplardamar yetersizliği, kalpte balonlaşma ya da atriyal fibrilasyon gibi ritim bozukluklarında durağan hale gelen kan pıhtılaşma eğiliminde olur.

 

Kalp kapağı protezi gibi yabancı maddelerle karşılaşan ya da toplardamar yetersizliği, kalpte balonlaşma ya da atriyal fibrilasyon gibi ritim bozukluklarında durağan hale gelen kan pıhtılaşma eğiliminde olur. Bu tür pıhtılar hem oluştuğu yerde hem de kan hareketi ile pıhtının ulaştığı yerde sorun çıkarabilir. Atriyal fibrilasyon hastalığının en önemli sonucu kalp içinde oluşan pıhtının beyin damarlarına ulaşıp beyin kan akımını bozarak felçlere sebep olmasıdır.

Coumadin kanın pıhtılaşma eğilimini azaltmak için kullanılan ilaçlardan bir tanesidir. İlacın etkinliği kan tahlilinde INR ölçümü ile değerlendirilir. Coumadin kişisel metabolizmadan ve dışarıdan alınan ilaç, yiyecek ve içeceklerden etkilenir, kan seviyeleri beslenme alışkanlıkları ile değişkenlik gösterebilir.

 

Ritm bozukluğu, felç, kalp kapağı değişimi veya pıhtılaşma bozuklukları nedeniyle kullanılan warfarin (coumadin) K vitaminin etkisini azaltarak kanın pıhtılaşma yatkınlığını azaltmaktadır. Dolayısı ile günlük alışkanlıklar dışında aşırı K vitamini içeren gıda tüketimi coumadinin etkisini azaltır ve kanda pıhtı oluşumuna yatkınlığı artırabilir. Bu gıdalar arasında brokoli, marul, yeşil lahana, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, buğday kepeği ve yulaf gibi tahıllar, bezelye, karaciğer, yumurtanın sarısı, kaşar peyniri, soya ve zeytinyağı en önemli örneklerdir. Bu gıdaların alınması sağlıklı bir beslenme için gereklidir, fakat coumadin kullanan hastalarda ortalama günlük tüketim yoğunluğunda aşırı değişiklikler tavsiye edilmemektedir.