Elektrokardiyografi (EKG)

Kalbin elektriksel aktivitesinin özel kağıtlara yazdırılma işlemine elektrokardiyografi (EKG) denilmektedir. Kalbin elektriksel aktivitesi cilde yerleştirilen küçük metal diskler (elektrotlar) vasıtasıyla ölçülmektedir.

Kalbin elektriksel aktivitesinin özel kağıtlara yazdırılma işlemine elektrokardiyografi (EKG) denilmektedir.

Kalbin elektriksel aktivitesi cilde yerleştirilen küçük metal diskler (elektrotlar) vasıtasıyla ölçülmektedir.
 
Elektrotlar hastanın göğsüne, kollarına ve bacaklarına yerleştirilmektedir. Elektrotlar, elektriksel aktiviteyi algılar, özel bir cihaz aracılığı ile bu aktiviteler kağıt üzerine yazdırılır. Bu bulgular da hekimler tarafından yorumlanır.
 
Elektrokardiyografi kalp genişlemesi, kalp büyümesi, kalp kaslarına giden kan miktarındaki azalma veya kesilme, yeni veya eski kalp hasarları, kalp ritim problemleri ve değişik kalp ve kalbi saran zar hastalıkları hakkında önemli bilgiler verebilmektedir.
 
EKG genellikle, göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda kalp krizi tanısını koyabilmek, düzenli veya düzensiz kalp ritim bozukluklarını (aritmiler) ortaya çıkarmak, efor testi sırasında kalbin elektriksel aktivitesini kaydetmek, kalbi etkileyebilecek değişik ilaçların etkinliklerini veya yan etkilerini ve mekanik aletlerin (kalıcı kalp pili vb) fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla yapılmaktadır.
 
Kalp hastalığı ile ilişkili şikayeti (göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma) olan hastaların veya kalp hastalığı açısından risk (yüksek kan basıncı ve kolesterol, sigara içimi, diyabet, aile öyküsü veya ileri yaş) taşıyan hastaların değerlendirilmesi amacıyla da EKG testi yapılmaktadır.